На концерте в честь юбилея Реформации в Баштанке прозвучал призыв к духовному возрождению и обновлению страны
17.03.2017
У Кам’янці-Подільському говорили про роль Реформації (ФОТО)
17.03.2017

У столиці визначали здобутки та виклики Реформації (ВІДЕО)

У Києві, в Українській євангельській теологічній семінарії, з ініціативи Ради Євангельських протестантських церков України пройшла конференція «500 років Реформації — здобутки і виклики», в якій взяли участь голови та служителі більшості протестантських церков України.

Михайло Паночко — старший єпископ Церкви християн віри євангельської України: «Ця конференція має послужити для нас тим, щоби випрацювати в нас спільні підходи, погляди на саму суть Реформації. І як корисно було би їх вживати чи, скажімо, практикувати в нашому суспільстві, яке дуже — як ніколи — потребує змін, або, ми кажемо таким гарним, мудрим словом, реформації».

Ректор Української євангельської теологічної семінарії Іван Русин розповів про внесок Реформації в розуміння Церквою своєї місії. Завідувач кафедрою богослов’я Федір Райчинець говорив про п’ять принципів Реформації як біблійну основу євангельсько-протестантських церков. Як на ділі повинні співпрацювати церкви для ефективного впливу на суспільство, слухачі визначали разом із докторантом богослов’я Тарасом Дятликом. А про історичну цінність Реформації дізнавалися із доповіді кандидата історичних наук Романа Соловія.

Тарас Дятлик — доповідач, докторант богослов’я: «Ми боїмося говорити про об’єднання чи єдність якусь, тому що це питання — загроза нашій ідентичності. А ми відчуваємо загрозу нашій ідентичності, коли ми до кінця не розуміємо, хто ми є, і не знаємо, як відповісти на ту ідентичність, яка нам нав’язується. Але, знову ж таки, щоби зрозуміти, хто я, я можу це усвідомити тільки в діалозі, я можу захистити свою ідентичність тільки в діалозі з кимось, —  хто я також не є і чому».

Іван Русин — доповідач, ректор Української євангельської теологічної семінарії: «Лютер, безусловно, был большой глыбой мысли. И в своих трудах он смог нащупать те важные истины, которые в будущем определили существенное развитие протестантской миссиологии».

У своїх текстах Лютер не згадував слова «місіонерство», — стверджує богослов Іван Русин, — однак із його вчення вирізняється три важливі істини: ініціатором місії є лише Бог; церква по своїй природі є місіонерською — це не її завдання, а її суть; розп’ятий Христос є моделлю життя для кожної людини, основою, змістом місії та її еталоном.

Іван Русин: «По Лютеру, «это не я, кто реформирует — это Бог, Кто реформирует». Так вот, я хочу, чтобы Господь позволил мне позволить Ему реформировать меня. Если я буду реформируем постоянно, тогда, наверное, будет Божья благодать в моей жизни инструментом реформации для других. Но сначала это я, это моя ответственность. И такое понимание реформации лишает меня триумфализма и заставляет меня быть болем скромным».

П’ять фундаментальних догм Реформації — Sola Scriptura («тільки Писання»), Sola Fide («тільки вірою»), Sola Gratia («тільки благодаттю»), Solus Christus («тільки Христос»), Soli Deo Gloria («слава тільки Богові»). Сьогодні вони можуть змінити і Україну, — переконані учасники конференції.

Михайло Паночко: «Номер один — це Sola Scriptura. В Україні проблема — духовна неграмотність. З цього починається. Ісус починав із проповіді. Від проповіді народжується віра, від віри приходить благодать. Тому Україна потребує нової духовної політики».

Тарас Дятлик: «Для мене, хоча моя спеціалізація — це текстологія Нового Завіту, біблеїстика, але найближчий [принцип] є «Вся слава Богу», тому що Бог дав нам якісь вроджені таланти, природні. І коли ми стаємо дітьми Божими, ми ще набуваємо духовних дарів певних для збудови церкви. І це те, що Бог призначає, щоб ми були Його тілом. Бог через нас присутній у цьому світі».

Павло Унгурян — народний депутат України, керівник проекту R500: «Я дуже останнім часом намагаюся роздумувати і практикувати принцип «Soli Deo Gloria», тому що тільки Богові слава. Для мене дуже близький принцип Sola Gratia — тільки благодать, тому що ми врятовані не добрими справами, не якимись історичними своїми зв’язками — сімейними чи конфесійними, — а тільки благодаттю Господа нашого Ісуса Христа. Це [мене] дуже надихає».

Вікторія Михальчук, Дмитро Бондарчук, Київ, «Вісті Надії»

Джерело: Телеканал «Надія»

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *