Круглий стіл «Реформація як чинник ціннісно-світоглядних трансформацій суспільства» провели у м. Ірпінь
19.03.2017
Монумент із Десятьма заповідями Божими хочуть встановити у Рівному
19.03.2017

Джим Дейвідс розповідає про внесок Реформації в західну економіку (ВІДЕО)

У цьому матеріалі разом із Джимом Дейвідсом, директором програм «магістр юриспруденції» і «магістр мистецтв», а також доцентом кафедри юриспруденції в Університеті «Ріджент» (США) ми прослідкуємо, як богословські ідеї протестантської Реформації повпливали на рівень економіки країн, що її прийняли.

Дж. Дейвідс каже: «Мартін Лютер мав особливе відчуття власної гріховності. Його сповіді у власних гріхах перед Богом тривали годинами. Вивчаючи Писання, у Мартіна Лютера з’являлись запитання стосовно доктрин і практик «Католицької церкви. Однієї із таких практик був продаж індульгенцій — документів від церкви, які «забезпечували прощення майбутніх гріхів».

Яків говорить у своєму посланні, що «віра без діл мертва». Опираючись на це місце Писання, католики вчили, що спасіння приходить внаслідок віри і діл. Але Мартін Лютер зосередився на тексті з послання до Ефесян, де написано «бо спасені ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий, не від діл, щоб ніхто не хвалився» (Еф.2:8,9). Це був, можливо, улюблений текст Лютера. Опираючись на нього, він дійшов до висновку, що віри достатньо для спасіння — Sola Fide, «тільки віра».

Католики, опираючись на певні місця з послань апостола Павла, вірять, що не тільки Писання є важливим для спасіння, але також традиції і передання. Але Лютер звертає увагу на 2Тим.3:16, де вказано, що «усе Писання Богом надхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності» — Sola Scriptura, «тільки Писання».

Третій пункт — священство всіх віруючих. Лютер відкидав виняткове священство певної касти віруючих, визнаючи священство усіх віруючих без винятку, згідно із словами апостола Петра: «але ви вибраний рід, священство царське, народ святий, люд власности Божої, щоб звіщали чесноти Того, Хто покликав вас із темряви до дивного світла Свого» (1Петр.2:9).

Ваше усвідомлення того, що ви є священиком, цілковито змінить ваше відношення до праці, якою ви займаєтесь, адже ви робитимете її в такому випадку так, щоби прославити нею Творця; Ви усвідомлюєте себе Божим інструментом. Це призвело до протестантської етики праці, по яку згадує німецький соціолог Макс Вебер в книзі «Протестантська етика і дух капіталізму». Він вказує на те, що реформаторська доктрина покликання безпосередньо впливає на життя протестантів в цьому світі.

Бог захищає нас, але сьогодні часто Він це робить через працю поліції, армії і т. д. Бог здатний зціляти людей надзвичайним чином, але зазвичай Він використовує лікарів, фармацевтичні компанії, сучасні технології і т. д. Вся ця доктрина всезагального священства виводить нашу щоденну рутинну роботу на новий рівень якості, що в довгостроковій перспективі впливає на рівень добробуту суспільства і економіки країни».

Довідка

Джим Дейвідс — директор програм «магістр юриспруденції» і «магістр мистецтв», а також доцент кафедри юриспруденції в Університеті «Ріджент» (США). З 2003 р. професор Дейвідс викладає такі предмети, як конституційне право США, виборче право, політична філософія, релігійні і соціальні ініціативи, апеляційна адвокатура, християнські основи уряду і судової практики. Перед приходом в «Ріджент» у 2003 році Джим Дейвідс був заступником директора і радником департаменту юстиції США з питань релігійних і соціальних ініціатив. Понад 40 років є членом Християнської Правової Спілки, першого і найбільшого товариства юристів-християн США. Джим Дейвідс закінчив Колледж Кальвіна і Університет Д’юка. Джим і С’ю Дейвідс одружені більше 30 років, виховали чотирьох дітей.

Джерело: forumeast.eu

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *