Вплив протестантської Реформації на сучасність (ВІДЕО)
26.09.2016
Свобода віросповідання як правова категорія у філософії мислителів епохи Відродження та Реформації
26.09.2016

«На сім стою…»

Мартін Лютер народився 10 листопада 1483 року в Ейслебені (Східна Німеччина). Він збирався стати юристом, проте став ченцем. Приєднавшись до монахів-августинців в Ерфурті, він почав вивчати богослов’я. Навчали його «сучасної дороги» учні Габріеля Біля. Через деякий час він став професором богослов’я в недавно заснованому університеті міста Віттенберга.

Але у Лютера були свої питання. Його вчили, що для того, щоб догодити Богові і завоювати Його благодать, людина повинна «прагнути щосили робити добро», що і означало і любити Бога понад усе. Однак такий Бог поставав перед Лютером як суддя, що зважує його заслуги. Лютер відчував себе так, ніби потрапив у пастку: він не міг любити такого Бога, Який засуджував його і Який не міг прийняти його, поки він не полюбить Його.

Один вірш із Писання особливо завдавав страждання Лютеру: «Правда бо Божа з’являється в ній (Євангелії) з віри в віру, як написано: А праведний житиме вірою» (Рим.1:17). Лютер ненавидів Бога за те, що Той справедливо засуджував людину, не тільки за законом, але і згідно Євангелії.

І раптом в один прекрасний день очі Лютера відкрилися, і він зрозумів значення «праведності в Бозі». Це не праведність, що засуджує нас, але праведність, що виправдовує нас по вірі. Євангеліє відкриває нам не осуд і гнів Божий, але Його порятунок і виправдання. Як тільки Лютер зрозумів це, він відчув, що народився заново і увійшов в рай. Коли ж це сталося? Досі ця тема гаряче обговорюється і дати різняться, починаючи від 1508 до 1519 року.

Важливо відзначити, до чого ж звернувся Лютер. Він звільнився від ідеї, що людина повинна посилено працювати до того, як Бог допоможе їй. Замість цього він побачив Бога, Який вільно виправдовує нас по вірі. Праведність — це дар, даний віруючому. Лютер почав проповідувати те, що дізнався.

Поруч із Віттенбергом продавалися «індульгенції». Ідея полягала в тому, що придбання індульгенції може звільнити душу, що відлетіла з чистилища, але не з пекла. «Як тільки брязкне монета в горнятку, відразу вилетить душа з чистилища».

002

Прості ж люди вірили в те, що гріхи їх можуть бути прощені просто-напросто покупкою індульгенції. Лютер був розгніваний (він був би розгніваний ще більше, якби знав, що кошти від продажу йшли на фінансування покупки ще одного архієпископства для принца Альберта).

У 1517 Лютер написав дев’яносто п’ять тез проти продажу індульгенцій і вислав по одному примірнику тез своєму єпископу і принцу Альберту. Але ще один примірник потрапив до рук заповзятого видавця, який побачив їх потенційну міць і опублікував ці тези німецькою мовою. Тези швидко стали бестселером, і вся Німеччина піднялася на ноги.

У мить ока Лютер став героєм. Тези були порівняно консервативними, у них пропонувалися лише незначні реформи системи, що існувала. Лютер, наприклад, не піддавав сумніву існування чистилища, повноваження папи чи законність індульгенцій. Однак вони били у найчутливіше місце: по кишені Папи Римського.

003

Тези підняли заворушення в Німеччині, викликані важкими податками на користь Риму. Було вжито заходів, щоби змусити Лютера замовкнути, проте Лютер отримав підтримку від свого імператора Фрідріха Мудрого.

У 1519 році Лютер і кілька з його колег вирушили в Лейпциг, щоб взяти участь у дебатах з Іоганном Екком, провідним богословом того часу. Темою дебатів були дев’яносто п’ять тез. Екк був розумним сперечальником. Він підвів Лютера до визнання, що Вселенський собор церкви може помилятися, і в результаті Лютер схвалив деякі положення вчення Гуса і Уїкліфа.

У наступному році Папа Римський відлучає Лютера, який відповів на це тим, що спалив папську буллу. Це вже було відвертим заколотом. Ще через рік Лютера викликають у Вормс на імперський сейм, де молодий імператор Карл V наказує йому відректися від своїх поглядів. Хоча, можливо, Лютер і не сказав відомих слів «На тому стою і не можу інакше», в них, однак, добре відбивається суть його відповіді.

Тепер розрив з Римом був остаточним. Протягом чотирьох років колись вірнопідданий Папи був поставлений у таке становище, що Папа для нього став антихристом, про якого пророкував Новий Завіт. Шанси на виживання у Лютера були невеликі, проте Фрідріх Мудрий підтримав його, і імператор нічого не зміг з цим зробити. Турки облягали Відень, і Карлу необхідна була об’єднана Німеччина, щоб послати війська на її захист Він не міг дозволити, щоб Німеччина розділилася через релігійні питання, але… час було втрачено — лютеранство зміцнилося і вже не могло бути силою вирваним з корінням .

У 1520 році Лютер написав три головних твори, в яких виклав програму реформ: «До християнського дворянства німецької нації», «Про вавилонський полон церкви», «Про свободу християнина».

Призив «До християнського дворянства німецької нації»

Лютер закликав правителів реформувати церкву. Це необхідно, тому що сама церква не може привести в порядок свій власний дім. Правителі повинні взяти на себе цей обов’язок. Далі, будучи хрещеними віруючими, правителі поділяють «священство» всіх віруючих.

Називати пап, єпископів, священиків, ченців і черниць релігійним станом, а князів, панів, ремісників і селян станом світським — це особливе знаряддя, винайдене служителями часу сього. Однак нікого не повинно це лякати, і не повинно лякати з дуже вагомої причини.

004

«Бо всі християни повсюди істинно належать до релігійного стану, і немає між ними відмінності, за винятком того, що вони виконують різну роботу… Бо тільки хрещення, Євангеліє і віра роблять людей релігійними і роблять з них народ християнський… Безсумнівний факт, що хрещення освячує всіх нас без винятку і робить нас усіх священиками» (1Пет. 2:9; Об.5:9-10).

«Про вавилонський полон церкви»

У цій праці Лютер розглядає сім таїнств католицької церкви (в тому вигляді, в якому вони були прийняті на Флорентійському соборі). Він скорочує список до двох таїнств, встановлених самим Ісусом Христом: хрещення і євхаристії. Однак Лютер не просто скоротив число таїнств. Він різко виступив проти католицької доктрини про євхаристії, під час якої чаша не подавав мирянам, а також проти перевтілення і особливо проти твердження, що богослужіння — це та жертва, яку ми приносимо Богу.

«Про свободу християнина»

Лютер розрізняв людину внутрішню й людину зовнішню. Що стосується внутрішньої людини, він стверджував, що ми виправдовуємося тільки вірою. Лише по вірі ми стаємо праведними, а не по добрих справах. Віра дає нам обітниці Божі, з’єднує нас з Ісусом Христом і воістину виконує закон (в тому сенсі, що це прославляє Бога, як того вимагає перша з десяти заповідей).

Добрі справи — це не засіб, за допомогою якого ми стаємо праведними, а лише плід праведності, прояв у зовнішній людині праведності людини внутрішньої. Справи праведності — те саме, що плоди дерева.

«Наша віра в Христа звільняє нас не від діл, але від помилкового уявлення про справи, тобто від дурного припущення, що виправдання досягається справами».

Після Вормса Лютер перебував у величезній небезпеці. Його друзі організували його викрадення під час однієї з подорожей і охороняли його в замку під назвою Вартбург. Там він почав переклад Біблії на німецьку мову.

005

Лютерівська Біблія не тільки має релігійне значення, а й належить загальній культурі. Вона допомогла не тільки донести Письмо до простого народу, а й сформувала сучасну німецьку мову. Вплив її можна порівняти з творами Шекспіра і Біблією короля Якова англійською мовою.

Лютер і Цвінглі почали письмово виступати один проти одного, і в 1529 році Філіп Гессенській, один із німецьких принців, переконав обидві сторони зустрітися в Марбурзі, щоб вирішити суперечки і відновити протестантську єдність.

Марбурзька зустріч, про перебіг якої існує докладний звіт, дає захоплюючий виклад позицій двох головних реформаторів, що сидять по різні боки столу. Зустріч не призвела до значного зближення сторін, і протестантизм так і залишився розділеним на лютеранство і реформатство.

Доктрина про виправдання 

Особливо відомий Лютер своєю доктриною про виправдання тільки вірою. Ця доктрина не фігурувала в дев’яноста п’яти тезах і не була первісною причиною реформ. Більш того, тільки через кілька років після публікації дев’яноста п’яти тез Лютер прийшов до протестантської доктрини про виправдання з віри.

На початку 1520-х років Лютер прийшов до розуміння, що термін Апостола Павла «виправдати» не означає «зробити праведним» або «перетворити в добру людину», але означає «вважати людину виправданою». Виправдання свідчить швидше про наше положення, ніж про наш стан, про те, яким Бог бачить мене, а не те, що Він робить в Мені; це означає, що Бог приймає нас, а не змінює нас.

Таким чином, Лютер прийшов до розуміння протестантського відмінності між виправданням (моїм положенням перед Богом) і освяченням (моїм ростом в святості). Незважаючи на те, що він проводить відмінність між виправданням і освяченням, він не розділяє їх. Одне не існує без іншого. Коли Бог приймає когось, то Він і змінює цю людину.

Виправдання тільки вірою означає, що ми можемо мати цю впевненість на підставі хреста Христового. Це означає, що ми можемо робити тепер добрі справи не для того, щоб заслужити схвалення Боже і бути прийнятими Ним, але тому, що Бог вже прийняв нас. Послух Богу — це вільна, любляча відповідь Його дітей, а не накопичення заслуг людьми, які прагнуть отримати схвалення.

За матеріалами книги Т. Лейна «Християнські мислителі»

Прес-центр Східноєвропейського лідерського форуму

Джерело: Східноєвропейський лідерський форум

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *