«Спор о еврейских книгах» как пролог к Реформации
01.12.2016
Специфика английской Реформации XVI века
02.12.2016

П’ять ідей, які колись змінили світ. Чи зможуть вони сьогодні змінити Україну? (ВІДЕО)

Україна переживає переломний момент своєї історії. Українці дивляться на Захід і прагнуть до європейських стандартів: прав людини, демократії, верховенства права, новітніх технологій, економічного процвітання, розвинутої медицини. Але сьогодні мало хто згадує про те, звідки походять феномени західної цивілізації. Нічого не з’являється нізвідки, і прогресивний світ має свої витоки, які сягають 1517 року, коли німецький чернець Мартін Лютер прибив 95 тез до брами собору у Вітенберзі. То був поворотний момент європейської історії, коли цілі народи переживали справжнє покаяння перед Ісусом Христом. Це пробудження принесло з собою переміни в усі сфери життя людини через п’ять основних проповідей, які проголошувалися реформаторами…

Україна повинна взяти за основу християнські принципи, які сформували сучасну Європу. Тому історія Реформації — це посібник для реформ. Християни повинні зрозуміти свій потенціал і запропонувати українському народові свої рецепти подолання системної кризи.

Українці теоретично розуміють, що справжні зміни можуть початись лише з середини — з серця окремих індивідів. Вони, як ізраїльський народ, що вийшов з рабства, але не ввійшов в обіцяну землю, в якій є бажані плоди: громадянське суспільство, ефективна демократія, економічне процвітання, верховенство права, свободи і пошана особистості. Де є дорога туди і як її знайти? Чому вище названі соціальні феномени народились саме на Заході, точніше, в деяких західних країнах , а в інших частинах світу не з’явилися або не прижилися? Це випадковість чи результат кліматичних або інших чинників?

Старозавітний пророк так звертається до ізраїльського народу: «Так говорить Господь: На дорогах спиніться та гляньте, і спитайте про давні стежки, де то добра дорога, то нею ідіть, і знайдете мир для своєї душі!» (Іер.6:16). Історія — це інтерпретація минулого заради майбутнього. Історія повна доріг і дороговказів, які можуть відкрити секрети майбутнього успіху. Немає сучасності без минулого і майбутнє теж визначається процесами і фактами, народженими в історичному процесі. Тут виникає ще одне запитання: що рухає історичним процесом? Карл Маркс стверджував, що буття визначає свідомість. Безумовно, так є, але історія Заходу яскраво свідчить, що свідомість набагато більше визначає буття, ніж буття свідомість.

Звісно, спосіб мислення і систему цінностей визначають побутові умови життя людини, але набагато більше побутові умови формуються вірою, цінностями і мисленням людей. Особливо яскравим доказом цієї «антимарксистської» парадигми є історія Реформації. Ця історія більше доводить правдивість біблійного світогляду, який наголошує на первинності духовного аспекту над матеріальним.

Євангелія від Івана починається зі слів: «На початку було Слово і все через Нього стало і Слово стало тілом» (Ів.1). Біблія вчить, що благополуччя народів залежить від того, наскільки вони живуть згідно з Божими заповідями. «Якщо дійсно будеш ти слухатися голосу Господа, Бога свого, щоб додержувати виконання всіх Його заповідей, що я наказую тобі сьогодні, то поставить тебе Господь, Бог твій, найвищим над усі народи землі. І прийдуть на тебе всі оці благословення, і досягнуть тебе, коли ти слухатимешся голосу Господа, Бога свого…» (Повт.Зак.28:1,2). Але ця закономірність має і зворотну сторону: «Якщо не будеш слухати голосу Господа і підеш вслід інших богів… прийдуть на тебе прокляття…».

Щоб переконатись в істинності цих закономірностей, достатньо порівняти рівень життя в Північній, Південній та Східній Європі, Північній та Південній Америці, Південній та Північній Кореї. Країни, які прийняли Реформацію, на порядок перевершили за економічними і іншими показниками країни, які її відкинули, обравши різні варіанти гуманізму.

Чим є Реформація? Реформація — це духовно-суспільний рух, що почався з виступу німецького ченця Мартіна Лютера. В 1517 році він виразив свій протест проти деформації біблійної істини в римо-католицькій церкві того часу. Мартін Лютер, як і наступні реформатори після нього: Філіп Меланхтон, Жан Кальвін, Урліх Цвінглі, Джон Нокс, — виступав за повернення церкви до біблійних принципів, від яких середньовічна церква протягом віків відійшла.

Реформація — це ідея, яка полягає в поверненні християнства до біблійної істини. Поняття «Реформація» в своєму корінні має слово «форма», тобто образ. У Біблії читаємо, що Бог створив людину за своїм образом і подобою.

Творець, який є Автором всієї дійсності, дав певні стандарти для будь якої реальності: не тільки для особи і церкви, але також для суспільства. Ця початкова форма-образ втрачається під впливом гріха. Гріх створює деформацію людини, церкви і суспільства.

Приставка «ре» говорить про повернення до початкової форми. Реформація є рухом, який намагається побачити всі сфери життя з біблійної точки зору, а не лише релігійну сферу. Таким чином, Божі принципи впливають не тільки на спасіння душі, але й на суспільну сферу життя: культуру, економіку, політику. Саме тому Реформація є і духовно-суспільним явищем, яке докорінним чином змінило західну цивілізацію, а через неї і весь світ.

Реформація займає центральне місце в історії світу. Як сказав Гегель, вона є «сенсом історії нового часу».

Мартін Лютер і інші реформатори проповідували ідеї, наново відкриті у Біблії. Серед них є п’ять найбільш важливих євангельських істин, які не тільки преобразили життя окремих особистостей, але мали неймовірно великий вплив на хід історії світу.

Проповідь Ярослава Лукасика — це послання про  п’ять основних істин Реформації, які змінили долю Європи і світу.

Джерело: c4u.org.ua

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *