Молитовний сніданок у Броварах
30.12.2017
Перші дві серії фільму про Реформацію
10.01.2018

Різдвяний університетський молитовний сніданок

В Національній академії педагогічних наук в Університеті менеджменту освіти напередодні Різдва Христового 23 грудня відбувся «Молитовний сніданок» для викладачів університетів м. Києва.

Науковці, що проводять свої дослідження в різних галузях науки та викладають дисципліни зі сталого розвитку, лідерства, педагогіки, патріотичного виховання, економіки, сімейних цінностей, психології, міжнародних відносин прочитали з текстів Першокниги в Україні — з Євангелії від Луки та Матвія про народження Спасителя.

Особливо цікавим для обговорення людей науки був текст від Матвія про те, як мудреці шукали Спасителя.

«Коли ж народився Ісус у Віфлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода, то ось мудреці прибули до Єрусалиму зо сходу, і питали: Де народжений Цар Юдейський? Бо на сході ми бачили зорю Його, і прибули поклонитись Йому.
І, як зачув це цар Ірод, занепокоївся, і з ним увесь Єрусалим. І, зібравши всіх первосвящеників і книжників людських, він випитував у них, де має Христос народитись? Вони ж відказали йому: У Віфлеємі Юдейськім, бо в пророка написано так: І ти, Віфлеєме, земле Юдина, не менший нічим між осадами Юдиними, бо з тебе з’явиться Вождь, що буде Він пасти народ Мій ізраїльський.
Тоді Ірод покликав таємно отих мудреців, і докладно випитував їх про час, коли з’явилась зоря. І він відіслав їх до Віфлеєму, говорячи: Ідіть, і пильно розвідайтеся про Дитятко; а як знайдете, сповістіть мене, щоб і я міг піти й поклонитись Йому.
Вони ж царя вислухали й відійшли. І ось зоря, що на сході вони її бачили, ішла перед ними, аж прийшла й стала зверху, де Дитятко було. 1 А бачивши зорю, вони надзвичайно зраділи.
І, ввійшовши до дому, знайшли там Дитятко з Марією, Його матір’ю. І вони впали ницьма, і вклонились Йому. І, відчинивши скарбниці свої, піднесли Йому свої дари: золото, ладан та смирну. А вві сні остережені, щоб не вертатись до Ірода, відійшли вони іншим шляхом до своєї землі.» (Матвія 2:1-12)

Для вчених цікаво було провести аналогії різдвяних подій та сучасного стану України. Як 2000 років тому в мудреців, так і зараз в сучасних вчених є виклики у тому, як і де пізнати Істину. Мудрі люди і сьогодні шукають Його…

Мудреці сподівались, що знайдуть Месію в палацах правлячого царя, однак Він та Його родина виявилися у бідних яслах на соломі.
А Ірод думав лиш про себе, а не про народ. Єдине, чого він боявся – втратити владу. Тому захотів убити Дитину, щоб не було конкурентів. Дізнавшись про це, мудреці, зустрівшись з Ісусом, не повернулися до Ірода, а пішли додому ІНШИМ ШЛЯХОМ…

Вже 1030 років як Україна прийняла християнство і Біблія впливає на нашу історію. Її вчили у школі як предмет «Закон Божий», її надрукували як першу книгу, її переписували і доносили її істини народу.

Наразі перед науковцями України стоїть завдання дослідити як Першокнига впливала і впливає на Україну. Необхідно заохочувати молодь і дітей досліджувати Святе Письмо, щоб вони не були знищені через пустоту в серці, наркоманію, пияцтво, аморальність і гріх.

Університет – є гарним місцем для дослідження і поширення світлих ідей через співпрацю зі студентами, змі, органами влади, бізнесом та громадськими організаціями.

Молитовний сніданок – по суті, це круглий стіл, який об’єднує за кавою людей навколо молитви за Україну, роздумів про істини Біблії та спільних проектів.

Сама ідея молитовних сніданків полягає в тому, що люди можуть добровільно зібратись разом, прочитати і обговорити те, що написано у Біблії. А також помолитись за свою країну, місто, свій народ.
В принципі, кожна освітчена людина мала б хоч раз в житті прочитати цю Книгу, щоб знати, що там написано. А потім приймати рішення, чи важливо це для неї, чи хоче вона так жити чи ні.
Організатори завжди наголошують, що це не політичний захід, не релігійний захід. В США навіть не розголошують списки присутніх і не дозволяють фотографувати і знімати на відео. Бо це особисте. Є надія, що люди можуть переосмислити і змінитись.


Відгуки про «молитовний сніданок»:

«Біблія – це перша книга в Україні. Її значення в історії люства важко переоцінити. Тому її варто читати і жити по ній, бо саме в цій книзі є глибина мудрості і духовності. Пізнання її істин веде до духовного відродження сердець.
Спілкування за одним столом навколо цієї Книги, що об’єднує науковців різних галузей є дуже важливим для суспільства, адже ми можемо почути та інтелектуально збагатити один одного, побачити вживу та разом помолитися про процвітання нашої України.
Важливе не лише проголошення, але і практичне виконання заповідей «не вкради», «не кажи неправди», «не чини перелюбу» та інших в щоденній діяльності, бо саме комплексне виконання цих духовних законів веде до процвітання територій, про що свідчить історія найрозвинутіших країн світу.»
Анатолій Лепак

«Не здорові мають потребу у лікарі, але хворі» — це була відповідь Христа на звинувачення, що Він спілкувався зі зрадниками власного народу (митники, що збирали податки на користь Риму і ще приворовували собі).
Ідея молитовних сніданків полягає не у демонстрації святості, а у спільній потребі чути Слово Боже та єднатися навколо нього. Якщо ж після цього ми ще більше занурюємося у бруд, саме слова прочитані будуть прокляттям та свідками проти нас.
Коли я помічаю неправду, глупоту, злочини, я починаю зневірятися, дратуватися, звинувачувати. Розумію кому та у чому потрібно каятись, що виправляти, за що відповідати.
Але читаючи Біблію, я бачу життя Христа, і тоді розумію, що найперше потрібно каятися мені. Без усвідомлення власної неправоти християнство не має сенсу.»
Андрій Василенко

«В громадянському суспільстві важливо мати конструктивний діалог громади, влади, змі, освітян і науковців, бізнесу і церков (більшість українців ідентифікують себе як християн).
Цінності людини (в тому числі і науковців, освітян, бізнесменів, митців, політиків і державних управлінців) прямо впливають на їх управлінські рішення та щоденну поведінку.
Якщо людина (викладач, наприклад) вірить і вважає, що красти — це гріх і зло, то він не бере участь в корупційних схемах, не вимагає хабарів від студентів чи колег і не дає. Якщо ж інший вважає, що це нормально — то він це робить.
Останні наукові дослідження свідчать (в т.ч. і цьогорічна нобелівська премія з економіки), що в основі економіки лежить поведінка людей, ті внутрішні закони, якими вони керуються при прийнятті рішень. Саме тому морально-духовне виховання особистості є першочерговим завданням сучасної освіти.»
Ольга Романенко

«Традиційний для багатьох Європейських країн захід – молитовний сніданок набуває все більшого поширення в Парламенті України та на різних рівнях міських державних установ.
Науковці різних християнських конфесій зібралися на Молитовному сніданку, щоби ще раз усвідомити себе справжньою спільнотою, спільнотою яку об΄єднує любов до Бога і християнські цінності.
У сучасному суспільстві все більше чути заклики щодо орієнтації на «нові ціннісні засади». Тому існує великий ризик витіснення ситуативними цінностями цінностей традиційних, перевірених століттями.
Тож науковці об΄єднують свій науковий та творчий потенціал для того, щоби засвідчити власну позицію щодо системи координат життя та викладацької, дослідницької та практичної діяльності.
В очікуванні Різдва Христового українські вчені підбили підсумки 2017 року. Всі учасники Різдвяного молитовного сніданку отримали в подарунок Святе Письмо. Для декого із науковців подібний досвід став першим досвідом міжконфесійної взаємодії, усвідомленням того факту, що той, хто хоче миру, шукає те, що нас об’єднує, а той кому кортить війна – шукатиме все те, що нас всіх роз΄єднує.
Тож народження Дитятка Ісуса відбувається в нашому серці. І коли ми приймаємо нашого Бога у вигляді Дитяти, ми маємо можливість відкрити своє серце на таку ніжну, дивовижну і утаємничену Божу Любов. Христос рождається! Славімо Його!»
Людмила Гридковець

Асоціація вчених-християн

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *